Antoon Torrekens (BE)

Antoon Torrekens studeerde offset-druk te Halle en  later kwam hij tot verdere ontplooiing aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Hierna was hij werkzaam in de grafische sector, maar is nu full-time bezig met schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.

Torrekens reflecteer in zijn werk over de “homo ludens ”;  een mensbeeld waarin de mens eerst en vooral een spelend wezen is. Zijn visie op het concept linkt de kunstenaar aan dieren die in zijn jeugd veelvuldig aanwezig waren en heel wat indrukken nalieten. Ook wij als mens hebben dierlijke trekken. Voor Torrekens staat de dierlijke creatie even hoog gerangschikt als zijn vrouwelijke menselijke figuren. Dier en mens als subtiele schoonheid onder maximale controle gehouden door de vorm van sculptuur. Deze kunstvorm fungeert als masker en stelt hem in staat te peilen naar datgene wat zich achter al die schijn bevindt.

Zijn ideeën krijgen een eerste vorm in schetsen en aantekeningen; soms in hele hele bundels of heuse storyboards. Aan de hand van voorgenoemde impressies maakt hij studiofoto’s, waarna hij aan het uiteindelijke sculptuur kan beginnen.

 
Hij nam aan verscheidene tentoonstellingen deel: 

Er verscheen werk in het kunstboek Annuaire 1982, uitgegeven te Parijs en in het boek Made in Belgium Export Guide 9th Edition 1992,  in Kunstboek Kunstenaars en Galerijen 1996.

Laureaat-prijs voor schilderkunst van de stad Grimbergen in 1982.

In 2011 kreeg hij een publicatie in (internationaal magazine uitgegeven in New York)  “Vigore” 8 pagina’s met zijn fotografie.

Creëerde verscheidene bronzen voor steden en gemeenten en privé.

 

Gallery